Hem     Tips på att förbättra sin engelska     Engelsk ordlista och engelskakurs     Kört fast?     Översättningsprogram

    Översättningsprogram engelska  -   Översättning svenska engelska  -   Engelska lexikon  -   Engelska test
Ljudböcker, slangordslexikon, engelska noveller

Översättning från engelska till svenska  -   Översätt från svenska till engelska  -   Gratis översättningsprogram
Svensk engelsk translator  -   Översätt meningar  -   Översätta texter  -   Spanska översättning
Översättning svenska italienska  -   Översättning svenska franska  -   Översättning tyska svenska
Översättning svenska norska  -   Latin översättning  -   Översättning danska svenska  -   Översättning svenska finska
ÖVERSÄTTNING SVENSKA FINSKA

Finska är ett intressant språk eftersom det härstammar från den uraliska språkstammen och undergruppen de finsk-ugriska språken. Det är alltså inte ett indoeuropeiskt språk som de flesta andra språk i Europa. Alltså är finska, trots att det ligger så nära Sverige, inte på något vis släkt med svenska. En del ord på finska och svenska låter lika men det beror på att finskan har en del lånord från svenskan. Svenska är ett minoritetsspråk i Finland och tvärtom, så vi kan ofta stöta på finska språket eller finsktalande människor.

Eftersom vi svenskar, olikt fallet med danska och norska, inte kan förstå ett dugg av en finsk text om vi inte kan språket, är vi i stort behov av en bra metod för översättning mellan svenska och finska eller tvärtom. KTH:s populära och omtyckta Lexin råkar faktiskt ha ett lexikon för översättning och förklaringar av enstaka ord. Här får man även exempelmeningar.

Även Googles översättningsverktyg har stöd för finska och svenska och här kan du antingen översätta sjok av text eller webbsidor. Klistra bara in texten eller webbsidesadressen i rutan så får du en översättning snabbt. Översätter du en webbsida klickar du på länken som kommer upp i översättningsdelen.

Även appar till iPod och iPhone jobbar med Googles översättningsscript. Sök bara i Appstore efter "translation". När du väljer att jobba med någonting som är knutet till Google, tänk då på att du måste ha tillgång till uppkoppling mot Internet. Det går inte att ladda ner och jobba med offline.

Eftersom finsk och svensk grammatik skiljer sig väldigt mycket åt så blir ordföljden rätt så konstig. Många andra faktorer bidrar till att översättningen inte blir helt begriplig. Men man förstår ofta det stora sammanhanget, särskilt om man redan har en del förförståelse och vet vad en text handlar om i stort. Testa t.ex. med Suomen Kuvalehtis hemsida och se vad du själv tycker.