Hem     Tips på att förbättra sin engelska     Engelsk ordlista och engelskakurs     Kört fast?     Översättningsprogram

    Översättningsprogram engelska  -   Översättning svenska engelska  -   Engelska lexikon  -   Engelska test
Ljudböcker, slangordslexikon, engelska noveller

Översättning från engelska till svenska  -   Översätt från svenska till engelska  -   Gratis översättningsprogram
Svensk engelsk translator  -   Översätt meningar  -   Översätta texter  -   Spanska översättning
Översättning svenska italienska  -   Översättning svenska franska  -   Översättning tyska svenska
Översättning svenska norska  -   Latin översättning  -   Översättning danska svenska  -   Översättning svenska finska
ÖVERSÄTTNING SVENSKA DANSKA

Vi kommer här att ta upp metoder för att översätta mellan danska och svenska, främst digitala.

När det gäller våra grannspråk, danska och norska, brukar de flesta säga att de kan förstå både talad och skriven norska men bara skriven danska och då endast hjälpligt. Pratar man med en danskspråkig måste man för det mesta prata engelska för att förstå varandra men de flesta kan förstå om de koncentrerar sig och redan känner till sammanhanget. Danska talas, förutom i Danmark även på Färöarna och är också ett av två officiella språk på Grönland.

Google Translate översätter mellan danska och svenska. Denna applikation är helt webbaserad och gratis och översätter till och med i realtid, dvs. du kan skriva in text i rutan så kommer översättningen nästan i samma sekund till höger. Om inte annat är det ganska fascinerande. Här finns dock en begränsning för hur många tecken du kan få lägga in åt gången (men åtminstone 1500 ord ska kunna få rum vilket är en ganska stor artikel).

De här verktygen fungerar även som ett sorts lexikon. Dock finns på Google Translate ett undantag när det gäller översättningar som inte involverar engelska. Du får inte förslag på betydelser av ord som kan betyda olika saker (t.ex. skena, såg - som ju båda kan vara verb eller adjektiv).

Ännu har vi inte lyckats hitta något bra lexikon online som översätter ord mellan danska och svenska. Man skulle ju, som i fallet ovan, vilja ha något som ger synonymer och förklaringar i form av meningar. En del lexikon finns, men de är så pass dåliga att vi inte vill rekommendera dem. Den bästa kanske är KTH:s ordbok men problemet är att man inte får någon förklaring till t.ex. homonymer.